Květen sice ještě nezačal, ale jaro je tady letos docela brzy, a tak přidávám už teď v dubnu knihu na měsíc květem.

Květen je měsíc květů. To je jasné. Květy jsou milé na pohled, rádi k nim voníme. Zkoušeli jste některé z nich i ochutnat? Mezi jedovatými květy, jako je konvalinka nebo ocún, na které si musíme dát dobrý pozor, jsou i květy a zelené rostlinky, které mohou skvěle obohatit náš celoroční jídelníček a potěšit mlsné jazýčky.

Už od malička ráda jedlé rostliny ochutnávám: květy sedmikrásek a pampelišek, i jejich mladé lístky, kvítky červeného jetele lučního a hluchavky, smaženky z černého bezu, akátu nebo jitrocele, mladé lipové lístky nebo výhonky smrku. Ale to, že i třeba šeřík, slunečnice nebo čekanka mají taky jedlé kvítky, jsem se dozvěděla až z téhle knížky.

Kniha je nádherná i na pohled, se spoustou krásných fotografií a kreseb. A také s nepřeberným množstvím receptů z mnoha rostlin i s jejich popisem a radami, jak je poznat a jak a kdy je sbírat. Tak si je všechny můžete skvěle vychutnat.

A jak se vlastně jmeuje? Nebudu vás déle napínat. Je to „Květinová kuchařka – jedlé kvítí i býlí na vaření i zdobení“. Autorkou knihy je Jana Vlková, milé ilustrace vytvořila Pavla Dvorská a nádherými fotografiemi doprovodil text David Turecký. Kniha se vám určitě bude moc líbit.

Na závěr si ale neodpustím ještě něco hodně důležitého: Sbírejte, ochutnávejte, radujte se, ale, prosím,  neničte.